Școala Gimnazială Borănești
Descriere comunitate și școală
Localitatea Borănești se află în Județul Ialomița, România (situată la 11km de Urziceni) și la 4 km de DN2. Teritoriul administrativ al comunei Borănești face parte din marea unitate „Câmpia Vlăsiei”, la cumpăna apelor dintre bazinul hidrografic al Dunării și cel al Ialomiței. În partea de nord se găsește lunca Ialomiței, iar în partea de sud, o terasă înaltă, având cote cuprinse între +18m și 35m. Relieful este tabular, fragmentat de valea Râului Ialomița.
Școala din localitate face parte dintr-o comunitate de români și rromi, cu un număr de 2456 de locuitori, dintre care 948 sunt romi și aproximativ 750 de familii. Ocupația principală a locuitorilor este agricultura, dar majoritatea romilor se ocupă cu comerțul ambulant de legume.
Există și persoane navetiste care lucrează în orașele din apropiere. Cu toate acestea, în teritoriu există un disponibil al forței de muncă neangajată, fapt care generează fenomenul de șomaj, majoritatea fiind beneficiari de ajutor social (80 dosare). Copiii din familiile numeroase cu 2 – 3 copii beneficiază și de alocația complementară.
În comuna Borănești, nu există alte minorități sau grupuri etnice, dar există grupuri religioase altele decât cele de origine Creștin-Ortodoxă (exemplu – Penticostali și Catolici), într-un număr foarte mic.
Comuna Borănești este formată din două sate: Borănești și Sintești, sat situat la 3,5 km de școală. Elevii școlii noastre sunt din ambele sate. Copiii sunt transportați la școală cu microbuzele școlare aflate în dotare, nefiind nevoiți să meargă pe jos.
Școala trebuie să fie spațiul care oferă fiecărui copil, indiferent de rasă, etnie, sex sau condiție sociala, șansa unei dezvoltări armonioase. Din acest motiv în școala noastră nu există clase în care se află numai copii de etnie romă sau majoritatea de etnie romă. Astfel, la începutul fiecărui an școlar, elevii claselor pregătitoare, elevi au fost distribuiți echilibrat din punct de vedere etnic, statut social sau nevoi speciale și clasele au fost și sunt și ele echilibrate. La noi fenomenul de segregare nu se produce la nivel de înscriere la școală. Toți copiii au nevoie de o educație care să îi ajute să dezvolte relații cu diferite categorii de persoane ce provin din diverse medii și care au diferite abilități. Educația trebuie să îi pregătească pentru a trăi și munci într-o societate diversificată. Numai incluziunea poate reduce temerea și poate construi relații de prietenie bazate pe respect și înțelegere.
Comunitate mare de romi, la Borăneşti!
Şi tradiţionali, şi romanizaţi, toţi autentici. Au fost ursari, „ceaonari”, fierari, lăutari, chiar robi, au făcut cărămidă şi au muncit la C.A.P. Acum sunt pensionari, cultivă pământul şi muncesc cu ziua, semn că vremea meseriaşilor tradiţionali este la apus.
Maria Lungu este o ţigancă adevărată cu o poveste de viaţă care întrece toate scenariile de film care s-au făcut până acum. Femeia de 78 de ani s-a născut într-o „ţigănie” din judeţul Prahova şi se trage dintr-o familie în care au fost practicate multe meserii. Tatăl a turnat ceaune, mama făcea chei de lacăte şi alte „fineţuri”, bunica a ghicit şi a descântat, bunicul a cioplit cruci din piatră şi a fost armurier, iar ea a făcut inele şi a turnat ceaune, cu soţul ei. La Borăneşti, soţii Lungu – Maria şi Ion au turnat ceaune şi plecau în fiecare vară să le vândă la munte: „A fost o viaţă frumoasă la noi, când mergeam cu căruţa. Toţi copiii mei cu mine în căruţă au dormit, sub coviltir, de te cruceai cum încăpeau ei cinci şi noi doi, şapte inşi la rând. Şi au fost toţi sănătoşi. Unul nu s-a îmbolnăvit de plămâni sau de altceva. Am umblat până la Bran, toată valea, cu căruţa cu coviltir.” Soţii Lungu s-au căsătorit de două ori. Odată la Biserică, creştineşte, cu lăutari, iar la bătrâneţe la starea civilă. Femeia nu are pensie pentru că toată viaţa a lucrat pe cont propriu, iar acum este ajutată de copii. Toţi au case în jurul ei şi au grijă să-i asigure mâncarea şi medicamentele. Bătrâna Maria mai are tiparul pentru ceaune şi băiatul ei ştie să toarne, însă cererea aproape că a dispărut. În continuare ea face mâncare la maşina cu plită din faţa casei şi lipeşte prispa cu pământ galben.
Constantin Vasile s-a născut odată cu colectivizarea şi se mândreşte cu tradiţiile părinţilor săi. „Ce făcea tăticul am învăţat şi eu. Cresc păsări, animale, cultiv ceapă şi usturoi, merg cu ele la piaţă. Ne ţinem de muncă şi mai facem şi câte o cântare, că tăticul a cântat cu gura cântece bătrâneşti.” Amintirea idilică a bărbatului de azi este consistent completată de mama lui, Georgeta. Bătrâna de 87 de ani se trage din neam de ursari. Prin 1947 au plecat din Brăila şi s-au stabilit în Borăneşti de frica unor ţigani care furau şi dădeau toată vina pe ei. A venit cu părinţii, cu bărbatul, cu socrii şi cu ursul, au muncit la boier şi au făcut în Ialomiţa „un cuibuşor de casă”. „Toată strada asta e cu brăileni din 3 taţi şi 3 surori: Riţa, Manda şi Chira. Din trei femei s-a făcut o stradă cu brăileni”. Regimul comunist le-a ridicat urşii şi le-a dat câte 1,5 hectare de pământ pentru fiecare urs confiscat. „Plecam câte o lună la Galaţi, Botoşani, Iaşi, da’ pe unde nu umblam cu ursul! Ne primea lumea de drag şi ne dădea bani, mălai, făină şi veneam încărcaţi acasă cu de toate. A fost o viaţă tare frumoasă. Iarna îi făceam un culcuş în şira cu paie şi numai eu mergeam să-i dau să mănânce. Îi ziceam: Marcele, vezi potolime! Stai cuminte, şi îi dădeam apă, mâncare, iar el mormăia ca să-l mângâi. Îi luam de mici de la munte şi le dădeam lapte cu biberonul. Când a venit vremea să-i ia, ţiganii au mers la stăpânire şi au întrebat: Noi cu ce ne creştem copiii? Ce să le dăm să mănânce? Şi le-a dat pământ.”
Bătrânul Stan Nicolae s-a născut în 1944 la Eliza – Stoieneşti şi a fost crescut în Borăneşti de o familie care nu avea copii. L-a luat pe el şi două fete, una româncă şi una de la munte. Părinţii adoptivi au fost slugi la boierul Costescu. „Era un om mărunţel şi gras. Bătea lumea de rupea. Dacă întârziau două minute îi aştepta la poartă şi îi lua cu ciomagul pe spate. Avea câmpia asta toată a lui şi o punea cu porumb, cu floare, cu grâu, in şi cânepă. Am adunat şi eu, că am muncit de la 10 ani la plug, la prăşitoare, la boroană, duceam calul de căpăstru, mă călca pe picioare. Avea şi multă vie, iar slugile lucrau zi lumină. Pe mâncare munceau, că aveau copii mici şi se împrumutau la boier făină, mălai, brânză şi rămâneau datori din an în an. Bani nu le dădea niciodată.” Părinţii naturali ai bătrânului au fost luaţi şi au murit la Bug. Când s-a făcut mare, fraţii lui au vrut să-l ia acasă, în comuna natală, dar nu a vrut. „Eu am rămas aici, lângă cine m-a crescut. Fetele s-au măritat şi eu i-am îngrijit la bătrâneţe, cum şi ei au avut grijă de mine. Erau din familie de ursari, dar nu au avut urs. Că cine avea urs făcea bani atunci, era boier. Ei au muncit şi aşa am făcut şi eu, că până nu alergi, nu trăieşti.” Bătrânul a muncit 36 de ani la ICRA Bucureşti. „Zi de zi mergeam cu autobuzul şi aprovizionam tot oraşul. A fost bine că aveam de lucru. Dar acum am 600 de lei pensie. Ce să fac mai întâi cu ei? Plătesc lumina şi încarc o butelie. Restul se duce fără să ştii pe ce.” În curte cu bătrânul locuiesc băiatul şi nepotul, cu familiile. Valentin Stan a lucrat şi el cu tatăl la Bucureşti şi are o admiraţie şi un respect nedisimulate faţă de bătrân. „Cine mai e ca tatăl meu? Tăticul meu a fost un om, pâinea lui Dumnezeu. Corect şi la locul lui. Şi aşa sunt şi eu, acelaşi patent. Ei trăiesc din negustorie cu ceapă verde pe care o aduc de la ferme din Galaţi, o curăţă şi o fac legături la clacă, iar apoi o duc în pieţele din Bucureşti. Cât o să mai meargă. Au un copil şi deocamdată nu mai vor alţii, pentru că veniturile sunt incerte. Mai târziu, cum o vrea bunul Dumnezeu…Dar ne descurcăm din ce în ce mai greu pentru că nu mai avem voie să mergem la piaţă cu marfă fără să plătim la stat mai mult decât câştigăm noi. Ne-a pus o barieră şi gata. Acum stăm.
În noul context economic, câteva dintre meseriile tradiţionale au sanse bune de revigorare, cel putin pe termen mediu. Dar în foarte multe cazuri, populaţia rromilor şi-a pierdut priceperile necesare. În plus activităţile aflate în decalaj faţă de sistemul modern de producţie contribuie la accentuarea procesului de marginalizare a rromilor. Meseriile traditionale prezinta si un alt risc, care derivă din caracterul lor închis. Într-adevar, într-o societate modernă, în care acest tip de activităţi se află în declin, oamenii ar trebui să aibă posibilitatea reconversiei profesionale. Dar o astfel de mobilitate presupune un anumit nivel de educaţie şi stăpânirea bazelor tehnicii moderne. Or, pregătirea romilor pentru meseriile tradiţionale are loc în mediul familial, neimplicând trecerea prin şcoală, nici însuşirea cunoştinţelor tehnice sau ştiinţifice care reprezintă fundamentele sistemului modern de producţie. În acest sens, mesteşugurile tradiţionale ale romilor sunt victimele propriului lor caracter închis şi al dificultăţii de a se adapta tehnicilor şi structurilor moderne şi al faptului că populaţia de romi păstrează încă un model familial de tip tradiţional, căsătoria survenind la vârste fragede, în general sub 15-18 ani (o explicaţie importantă este dată de norma virginităţii, foarte importantă în comunitate), iar vârsta la prima naştere este tot sub 15-18 de ani, pe fondul unei fertilităţi peste media naţională. Odată căsătoriţi, copiii îşi pot aduce contribuţia în familie, preluând responsabilităţile domestice, iar multe fete rome ajung să trăiască în familii numeroase afectate de sărăcie şi purtând grija gospodăriei şi a unui număr sporit de copii.
Meseriile tradiţionale ale romilor sunt strans legate de negoţ. În ciuda tuturor neajunsurilor, unii nu au ezitat să-şi reia ocupaţiile de acest tip, încurajaţi fiind şi de un sistem economic care reabilitează activităţile comerciale. Mai peste tot s-au inviorat activitatile de recuperare de materiale: comertul cu lucruri de ocazie, colectarea de fier vechi, de haine vechi, de sticle goale …..Se reia cu succes culesul plantelor medicinale, al fructelor de pădure, al ciupercilor, al urzicilor. Odata cu liberarizarea economiei si cu dezvoltarea economiei de piata, numerosi romi au evoluat rapid spre activitati comerciale la scară mică. Ei ofera bunuri si servicii care nu se gasesc in magazinele de stat.
Ceapa (şi alte legume) reprezintă o oportunitate de venit pentru locuitorii comunei Borăneşti. Mai mulţi tineri cumpără en gross ceapă verde din judeţul Galaţi, apoi fac clacă pentru curăţat cu vecinii şi o distribuie în pieţele din Bucureşti. Mica afacere a intermediarilor este ameninţată însă de noile reglementări în domeniu. Familiile care au loc de grădină preferă să cultive şi să desfacă singure marfa, în Rahova… Această oportunitate de câştig este pe cale de dispariţie, însă. Localnicii spun că, după noile reguli, cel mai probabil se vor lipsi.Negustoria cu ceapă durează două, maxim 3 luni pe an.
Majoritatea romilor trăiesc, aşadar, tranziţia la marginea societăţii şţi adesea la limita legalităţii. Nivelul de trai al celor mai mulţi dintre ei a continuat să scadă dramatic, distanţându-i astfel tot mai sensibil de restul populaţiei. Chiar dacă există o nouă patură de proaspăt îmbogaţiţi, precum şi un însemnat numar de romi de condiţie medie, numărul celor sărmani şi flamânzi rămâne covârşitor.